zondag 29 april 2012

Wist-je-Datjes: Koninginnedag

Eigen foto's + van Pinterest







Koninginnedag is zaklopen, sjoelen, eierlopen, spijker-poepen, rommelmarkten afstruinen of toch liever zelf spulletjes verkopen. Duimen dat het niet gaat regenen, en een dag van te voren gestrest op zoek naar dat ene oranje shirtje. Gezelligheid, borrelhapjes, oranjekoorts en vooral: ‘lekker gek doen’!

Maar wist je eigenlijk wel dat

• Op 31 augustus 1885 de eerste Prinsessedag dag werd georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina? Toen haar vader, koning Willem III in 1890 overleed, veranderde de feestdag in Koninginnedag. Toen Juliana haar moeder opvolgde in 1948, besloot men Koninginnedag te vieren op haar eigen verjaardag; 30 april. Beatrix besloot uiteindelijk op haar beurt om deze dag in stand te houden toen zij koningin werd, ook al is zij zelf jarig op 31 januari.

• De koningin eigenlijk nooit haar kroon draagt? Ze draagt wel vaak hoeden. Haar eigen haar is inmiddels ook zó herkenbaar geworden dat het in 2005 is opgenomen in de Dikke van Dale als beatrixkapsel.

• De koningin haar vrije tijd het liefst spendeert aan beeldhouwen? Daarom bezoekt ze ook graag exposities en kunstgaleries. Ook houdt ze erg van paardrijden, zeilen, tennis en skiën.
 
• In de Nederlands taal is het woord Oranje voor kleur al sinds 1282 in gebruik, afkomstig van het Franse woord voor sinaasappel: orange of pomme d’orange, dus letterlijk vertaald als appeltjes van oranje. In de 16e eeuw namen de Portugezen de (zoete) sinaasappel mee vanuit Azië, en daardoor heeft deze vrucht in onze taal zijn naam ontleend aan het land waar ze ook echt vandaan kwamen: de Chinas-appel (ook Appelsien = Appel-China).

Oranje Boven was de strijdkreet van de watergeuzen en verwijst zowel naar de vlag (het rood in de vlag was eerst oranje) als naar hun leider: Prins Willem van Oranje. Oranje Boven werd in de 19e eeuw ook een volksliedje toen Emma koningin werd: “Oranje boven, Oranje boven! Leve de koningin!” (op de melodie van ‘We zijn er bijna’).

3 opmerkingen:

  1. Wat ontzettend leuk! Dat wist ik echt niet van de sinaasappel uit China. Echt heel grappig. Ik heb er reuze zin in aankomende maandag. Fijne koninginnedag allemaal! groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wist je dat dove mensen een gebaar maken voor Koningin Beatrix door haar haar aan te duiden? Je weet meteen wie er bedoeld wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Marjolijn! Dat is een heel grappig weetje. Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...