donderdag 17 mei 2012

Wist-je-Datjes: Aparte Kindernamen

Lijstjes blijven fascinerend. Misschien is het de beginnende bloesem aan de bomen of onze algehele lentekriebels, maar het lijkt toch altijd alsof er meer zwangere vrouwen zijn rond deze tijd. Of ligt het aan ons? Het leidt hoe dan ook tot gesprekjes over babynamen en vragen als ''hoe zou jij heten als je een jongetje (of meisje) was geworden?'' Of ze nu traditioneel, kort, unisex of apart zijn, de SVB betaalt de kinderbijslag en is daardoor op de hoogte van alle nieuwe kindernamen die er het afgelopen jaar bij bedacht zijn. 

De lijst met namen is wel driehonderdzesendertig pagina's lang, maar het doorspitten is eigenlijk ontzettend leuk! Je komt letterlijk van alles tegen: 
denk aan namen als Precious-Joy (♀1x), Love-A (♀1x), Success (♀1x), Liedje (♀1x), Iglesias (♀1x), of Chardonnay (♀1x) voor meisjes, maar ook Godwisdom (♂2x), Ashwind (♂1x), Bikkel (♂1x), Dee-Jay (♂1x), Allstar (♂1x), Dj’Offre (♂1x) of zelfs Broer (♂1x) voor jongens.

Dieren doen het ook altijd verassend goed. Zo zijn er vorig jaar 36 nieuwe 
Vlinder’s (♀) bijgekomen (ongetwijfeld door de populaire serie ‘Gooische Vrouwen’), maar wat dacht je van Kat (♀1x), Zwaantje (♀1x), Libelle (♀1x), Beer (♂6x), Wolf (♂22x) of Raaf (♂5x)? Veel namen klinken bij ons misschien apart, maar hebben in een andere taal een belangrijke betekenis. De naam Mercedes (♀5x) is Spaans voor ‘genade’ bijvoorbeeld, maar staat uiteraard ook bekend als automerk; net als Bentley (♂5x), Ford (♂1x) en Benz (♂1x). Ook modehuizen als Chanel (♀22x), Dior (♀2x) en Armani (♂2x) staan in de lijst. Plaatsnamen zijn ook erg in trek. De ouders van zes jongens én meisjes hebben zich ongetwijfeld laten inspireren door David en Victoria Beckham, toen ze hun kindje Brooklyn (12x) besloten te noemen (wat toch stiekem weer afkomstig is van het oer-Hollandse plaatsje Breukelen). Andere populaire bestemmingen zijn: London (1x), Madrid (♀1x), Venice (♀1x), Paris (♀3x), Knoxville (♂1x), Cairo (♂1x), Rome (♀1x), Brussel (♀1x), Bonn (♀1x) en Bern (♂1x). 


Ook dit jaar ...

zijn er kinderen vernoemd naar leden van het koninklijk huis, als Beatrix (♀4x) en Amalia (♀12x). Toch hebben sommige ouders een stapje hoger ingezet door hun kids Queen (♀2x), King (♂1x), Prince (♂11x), Princess (♀8x), Duke (♂8x) of zelfs Caesar (♂1x) te noemen. Ook populair zijn de verwijzingen naar fictieve personages: Tolkien’s Lord of the Rings is nog steeds in trek bij ouders die hun kinderen Arwen (♀16x) of Eowyn (♀4x) hebben genoemd. Onze persoonlijke favoriet is toch wel de Disney-categorie: denk aan Cinderella (♀1x), Aladin (♂2x), Nala (♀3x), Ariël (♀4x) en zelfs Tijger-Lily (♀1x). 

Of, helemaal leuk:
Namen van bekende koppels!

- Bonnie (4x) & Clyde (3x)
- Tristan (188x) & Isolde (18x)
- Romeo (10x) & Julia (724x)
- Adam (356x) & Eva (604x)
- Brad (2x) & Angelina (72x)
- Luke (68x) & Leia (10x)
- Alfa (1x) & Beta (1x)
- Ot (1x) & Sien (24x)
- Broer (1x) zus (3x) 


Wat is jouw favoriet? 

Hieronder is overigens de jongens én meisjes top 5 van vorig jaar.
De aantallen staan achter de naam, en het is echt ongelofelijk om te
bedenken dat er 875 Daan's bij zijn gekomen in één jaar!?

Bron top 5: Nederlandse Voornamenbank



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...