zondag 8 juli 2012

Tips: Hoe overleef je de vakantie?


Of je nu naar de Veluwe gaat, naar Zuid-Limburg, Frankrijk of Spanje… we kunnen nog steeds niet van de ene plaats naar de andere ‘beamen’ zoals dat in Star Trek zo gemakkelijk gaat. Je moet een reis maken, en met kinderen gaat dit soms niet zo gemakkelijk.

Maar met deze tips voor onderweg wordt het reizen een eitje!

• 
Trek je kind allemaal laagjes kleding aan; dan ben je voorbereid op koude en warme momenten onderweg. Een broek met elastiek is veel handiger dan ritsen en knopen. Zeker wanneer je kind snel moet kunnen plassen. 
• Luiers nodig? Vergeet dan niet om binnen handbereik in de auto (en dus niet onderin de kofferbak!) een noodpakket te hebben met luier(s), oliedoekjes, billenzalf, schone kleren en een plastic prullenbakzak om de stinktroep in op te bergen als er geen vuilnisbak in de buurt is. Een doekje om je eigen handen mee af te vegen is ook wel handig. 
Ouderwetse tip: een nat washandje in een afsluitbare drinkbeker meenemen. Vieze snoetjes en plakhandjes zijn dol op natte washandjes. 
• Oudere kinderen vinden het leuk om een eigen rugzak mee te nemen voor onderweg. Die mogen ze helemaal zelf inpakken, ook al stoppen ze hem vol dingen die jij onzinnig vindt. Het is ook hun vakantie!  

• Neem voor de zekerheid nog wel wat leuke spelletjes voor onderweg en leesboeken mee (ga even langs de bieb!). Een liedjesboekje komt ook altijd van pas, want op het moment supreme ben je vast alle teksten vergeten. Tip: haal wat teksten van internet en print ze uit zodat je een eigen liedbundel voor onderweg kunt maken.
• Een ipad met filmpjes en spelletjes is natuurlijk superhandig. Als je een oplader voor in de auto hebt, raakt je kind niet halverwege de film in de stress omdat de batterij op is.

• Ga op jacht naar kleine grappige speeltjes en ‘dingetjes’ (bijv. bij de Etos, Kruidvat, Zeeman, Wibra, Hema etc. zijn vaak leuke en goedkope dingen). Pak ze allemaal leuk in en stop ze in een grote verrassingstas die je veilig bij de hand houdt voor noodgevallen onderweg. Is je kind echt verveeld? Dan komt er een cadeautje uit de tas. Of je geeft het elke honderd kilometer, of om de twee uur of… En dat houdt je kind weer even bezig.

Superspelletje: bedenk een aantal dingen die je kind onderweg moet zien. Zoals tien rode auto’s, een molen, drie bruggen, twee paarden en een stoplicht. Schrijf ze op een vel papier en laat je kind een streepje zetten als hij het ziet. Of je zegt dat hij het jou moet melden zodat je het ook kunt zien. Heeft hij alles gehad? Dan ben je zeker weer een aantal kilometers verder! En krijgt hij een beloning. Je kunt ook een wedstrijd tussen twee kinderen laten houden: ieder kijkt uit zijn eigen raampje.

Ook leuk: heb je nog een boekje van je de rijschool liggen met alle verkeersborden erin? Laat je kind onderweg controleren welke borden hij ziet, en wat die eigenlijk betekenen.

• Neem altijd een kladblok mee met goed schrijvende pennen/potloden. Die zijn een eindeloze bron voor spelletjes in de auto met grotere kinderen, zoals:  
- kamertje verhuren (maak een ruitjespatroon van bijv. 16 hokjes. Neem ieder een eigen kleur en zet om de beurt één streepje op een zijkant van een hokje. Wie het hokje dichtmaakt mag in zijn kleur een kruisje zetten. Wie de meeste kruisjes heeft wint)
- uit één woord (bijv. 'wasmachine') zoveel mogelijk andere woorden maken.
- galgje

Ken je zelf nog leuke vakantie spelletjes? Of tips waar je absoluut niet zonder kan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...