vrijdag 15 juni 2012

Natuurtip: Zoek de Ransuil!


Schutkleuren, je verstoppen…. De natuur kan je kind hier heel veel over leren.  

Kijk samen bijvoorbeeld eens naar deze foto. Kun je in deze boom de ransuil ontdekken? Maak er een wedstrijdje van met je kind. Wie hem het eerste vindt … mag kiezen wat er gegeten wordt. Of… mag een verhaaltje uitkiezen! 
Het bijzondere van deze Ransuil is, dat hij gewoon midden in een dorp in een boom nestelt. Niemand heeft het in de gaten. En toch zit de uil overdag rechtop op een tak. En hij is nog best groot ook - zo’n 35 centimeter. Maar ja… wij mensen letten niet op onze omgeving. We denken niet dat we uilen overdag kunnen zien… dus zien we de ransuil ook niet. En zo zien we eigenlijk nog veel meer dieren niet.







Maar… daar kun je samen met je kind best verandering in brengen. Maak er een spelletje van tijdens een boswandeling. Wie ziet er iets bewegen tussen de boomtakken?

Kun je ergens een opvallend donkere vlek ontdekken? Wie weet is dat wel een vogel of ander dier. Let ook op wat je onder de boom aantreft. Een ransuil bijvoorbeeld, maakt er op de grond een troepje van. Er liggen meerdere uileballen op de grond. 
In zo’n uilebal vind je botjes en haren van de dieren die hij opeet. Tja, het is een vies verhaal, maar zo’n uil braakt dit uit. En laat het lekker op de grond liggen. Dus vind je zulke ballen onder een boom, kijk dan eens extra goed omhoog!
Let ook op geluiden. In het bos kun je allerlei piepjes en fluitjes horen, van vogels om je heen. En als je eenmaal weet hoe het jong van een Ransuil klinkt, dan hoor je hem van verre. Het is namelijk net het geluid van een piepende schommel. Klik hier voor het geluid van het ransuiljong. 
Zo gaat het met heel veel dingen in de natuur. Het is maar net hoe goed je je kunt verstoppen.

Kinderen kunnen hier veel van leren, want je kunt je zelf soms ook heel goed kunt verstoppen! Door superstil te zitten, en te zorgen dat je schutkleuren draagt! 



Dit is een leuk idee voor een spelletje
•  Ga met je kind verstoppertje spelen in een stuk bos, maar trek alleen felgekleurde kleren aan. Let op hoe lang het duurt voor iedereen gevonden wordt.
• Ga daarna weer verstoppertje spelen, maar nu in donkere kleding, bijvoorbeeld, groen, bruin of zwart. Neem weer de tijd op. Hoelang duurt het nu voor je iedereen gevonden hebt? Wedden dat het veel langer duurt?

Ook leuk: maak foto’s van elkaar, en zoek voor die foto een achtergrond die bij de kleur van je kleren past. Dus heb je een gele deur, trek dan gele kleren aan, zie je een blauwe muur, trek dan blauwe kleren aan. Het geeft een heel grappig effect. 
Ten slotte: alle dieren hebben weer andere schutkleuren, afhankelijk van de omgeving waarin ze zich bevinden.  Kijk hier voor een leuk online spelletje: 30 mooie foto’s van dieren in hun schutkleuren. En ook daar kun je weer een gezellig raadspelletje van maken. Wie ziet het dier het eerst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...