dinsdag 12 juni 2012

Tips: Onrustige Baby


Huilt je baby nog veel 's nachts? Heb je het gevoel dat hij constant onrustig is? 

Het is belangrijk te realiseren dat er verschillende dingen kunnen spelen, en hoe gek het ook klinkt; het slaapprobleem is ook altijd een probleem voor jou, niet voor je kind. 


Soms kan een kind twee keer huilend wakker worden. Wie weet was het een enge droom? Het komt voor dat kleine kinderen vroeg in de avond wakker worden uit hun diepe slaap. Het lijkt dan of ze eng gedroomd hebben, maar je kunt je kind dan niet goed bereiken. Het snel doorslapen is het enige wat je kind dan wil. Dit heet nachtangst. Je kind merkt er niets van, jij als volwassene des te meer. Sommige kinderen zijn helemaal niet te troosten en lijken ‘ver weg’. Wat je kunt doen is kijken hoe zijn ritme overdag is. Wanneer kinderen zich overdag erg druk maken, of een vermoeiend leven leiden willen ze ’s nachts wel meer last hebben van nachtangsten. Overigens is het ook een teken van het rijpen van het zenuwstelsel. Het hoort een beetje bij kleine kinderen wat dat betreft. Je kunt er niet veel aan doen, behalve je kind zo snel mogelijk laten doorslapen.



Het kan ook zijn dat je kind zijn slaapritme gewoon heeft ingesteld op wakker worden. In dat geval zou je kind niet uit zijn diepe slaap ontwaken maar juist uit de ondiepe slaap. Is je kind bijvoorbeeld echt wakker en aanspreekbaar, dan is hij uit zijn ondiepe slaap ontwaakt. Het is dan belangrijk om hem te leren niet maar zo’n extra ‘wekprikkel’ te krijgen die hem uit zijn ondiepe slaap wakker laat worden. Je kunt dat op verschillende manieren doen. De manieren staan vermeld in de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’. Zo kun je besluiten een tijdje naast je kind te gaan slapen, om hem een veilig en rustig gevoel te geven, en om meteen een aai te kunnen geven als hij wakker wordt. Na een week tot tien dagen schuif je je eigen matras dan een eindje verder weg, en daarna nog iets verder, tot je zover weg bent dat je kind je niet meer nodig heeft. Je kunt het ook doen op een heel andere manier, door al jouw bijdragen in de nacht tot een minimum te beperken. Kijk dan eerst goed wat je nu precies doet als hij ’s nachts huilt. Doe je steeds iets anders? Dat is al genoeg voor een kind om steeds wakker te worden. Geef je iets te drinken, haal je hem uit bed, verschoon je hem? Ook dat is genoeg voor een kind om wakker te worden. Zelfs als je een speentje geeft kun je voor je kind de ‘spenenbrenger’ worden. Als je kind dan voelt dat zijn speentje wegslipt wordt hij wakker om te huilen, zodat jij de speen kunt teruggeven. Doe dus zo min mogelijk voor je kind, doe ook geen licht aan, zeg weinig, en doe altijd exact hetzelfde. Dat is de manier om hem te leren dat er niet veel aan is ’s nachts.

Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar realiseer je dat wat je ook doet, het een paar weken zal duren voor de boodschap bij je kind overkomt. Doorzetten, kordaat blijven, rustig altijd hetzelfde doen alsof je een automaat bent…   dat is belangrijk. Want daar leren kinderen het meest van!

Wil je meer weten over nachtangsten? Bestel dan het artikel 'Nachtmerries en Nachtangsten' (€1,50 en direct na aankoop te downloaden), of kijk op de website bij de vragen over slaapproblemen van kinderen tussen 0-1 jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...